Cele mai periculoase E-uri
Unul dintre cei mai periculoşi
aditivi este E 420, sorbitolul. "Este un îndulcitor, hipocaloric, interzis
copiilor şi sugarilor. Poate duce la dureri de stomac, la flatulenţă şi la
balonare", a explicat dr. Cornelia Stancu. Sorbitolul este folosit pe post de
conservant şi este interzis în preparatele pentru copii si sugari din cauză că
poate provoca diaree şi pierdere în greutate. În plus, este interzis şi celor cu
intoleranţă la fructoză.
Un alt aditiv posibil periculos este E 951 sau
aspartamul. Acesta este unul dintre cei mai contestaţi aditivi alimentari,
raportându-se de-a lungul timpului efecte adverse precum oboseala, ameţeli,
iritabilitate, dureri de cap. Din aceste motive nu se recomandă consumul
frecvent şi nici depăşirea dozei zilnice admise de 40 mg/kg corp. "Aspartamul
este restricţionat în unele produse de cofetărie, fiind un edulcorant intens şi
potenţiator de aromă", a adăugat dr. Cornelia Stancu, şef serviciu în cadrul
Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA)
Iaşi.
E 300, acidul ascorbic, are proprietăţi antioxidante şi este
cunoscut sub numele comun de vitamina C. "Nu este permis în alimentele pe bază
de cereale pentru copii", a spus Cornelia Stancu. Chiar dacă doza zilnică admisă
în industria alimentara este nelimitată, acidul ascorbic are acţiune laxativă.
Galbenul Sunset (E 110), galbenul de chinolină (E 104) şi ponceau (E 124)
trebuie evitate la copiii de până la 10 ani.
Nessun commento:
Posta un commento