giovedì 31 maggio 2012

Atentie la uleiul de masline!

        Uleiul de masline a jucat un rol remarcabil in cultura mediteraneana de peste 2.000 de ani, fiind iubit de gurmanzii din toata lumea. Cu toate acestea, industria are secretele ei.  Cea mai mare parte din mult uzitatul „ulei de masline extravirgin original din Italia” nu e ceea ce pretinde eticheta. Cateodata, acesta nu este extravirgin, cateodata nici italian, iar alteori, nici macar facut din masline.
        Biochimistul ne sfatuieste, sa facem un test ca sa nu ne pacalim cu uleiul de masline. E foarte simplu si poate fi relevant:.. >>>> Intr-o farfurie, pui pe un servetel o lingura de ulei, o lasi o zi... dupa aceea vezi a ce miroase... >>>> si apoi dai foc si atunci constati daca miroase a masline sau a ...GUDROANE! >>>>   
      In Roma antica, consumul de ulei de masline pe cap de locuitor era de 50 de litri pe an, datorita valorii mare a acestuia, oamenii fiind pregatiti atunci sa cheltuiasca aceeasi cantitate de bani care se da astazi pe petrol.
     Romanii luau mult mai in serios problema uleiului de masline fals decat se face astazi. Containerele erau marcate cu greutatea uleiului, numele fermei unde s-au presat maslinele, comerciantul care a transportat uleiul si numele celui care a verificat aceste informatii.

2 commenti:

claudia ha detto...

in zilele noastre nu se stie exact ce mancam...o sa incerc si eu asta cu servetelul...

Pirulina ha detto...

chiar te rog sa incerci....ms mult