domenica 19 agosto 2007

CANCERUL


Dintre toate maladiile cunoscute in prezent, cancerul este cel care ii inspaimanta cel mai mult pe oameni.
Cancerul este rezultatul multiplicarii dezordonate si dezorganizate a celulelor. Putem intelege acest lucru, cercetand procesele ce au loc in celulele sanatoase. Corpul uman este alcatuit din numeroase tesuturi diferite – spre exemplu pielea, plamani, rinichii si ficatul – fiecare din ele fiind formate din milioane de celule. Acestea sunt dispuse intr-o maniera ordonata, fiecare tesut in parte avand propria sa structura celulara.

In toate tesuturile, celulele se pierd in mod constant din cauza uzurii generale si sunt inlocuite printr-un proces de diviziune celulara. In toate tesuturile normale, actiunea unei cellule este controlata, aceasta divizandu-se in doua si creand doua noi celule, identice cu cea originala. In cazul in care organismul prezinta rani, rata productiei de celule creste automat pana la vindecarea acestora, apoi revine incet la normal. Celulele canceroase inca se divid si cresc intr-un mod necontrolat si continua astfel pana la aplicarea tratamentului. Intre timp, numarul lor creste pana in momentul in care cancerul devine vizibil. Pe langa inmultirea extreme de rapida, celulele canceroase sunt incapabile sa se organizeze intr-un mod adecvat, iar masa de tesut care ia nastere nu are unui tesut normal.
Nu toate tumorile sunt canceroase. Desi celulele unei tumori se inmultesc intr-un mod necontrolat, tumorile pot fi beningne sau maligne.

Factorii de mediu, cum ar fi poluarea chimica si expunerea la rediatii, cauzeaza unele forme de cancer, exista insa si alti factori care il provoaca. De exemplu unele cazuri de cancer pot fi produse de virusi ce afecteaza structura genetica a celulelor. In alte cazuri, sistemul imunitar este de vina. S-ar parea ca celulele canceroase sunt produse constant in interiorul organismiului, insa sunt distruse de obicei de catre sistemul imunitar. Din unele motive, acest sitem poate sa nu functioneze uneori cum ar trebui, permitand inmultirea celulelor canceroase. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca dietele bogate in fructe si legume pot proteja organismul impotriva cancerului. Se pare de dieta adecvata intareste sistemul unitar, care distruge rapid celulele canceroase. Unele forme de cancer sunt datorate substantelor toxice. Spre exemplu, gudronul infiltrat in pielea unui animal de laborator i-a provocat cancerul pielii. Aceste substante chimice pot afecta structura genetica a unei celule, transformand-o intr-una canceroasa. Cea mai cunoscuta substanta cancerigena este fumul provenit din tutun. Radiatiile, de asemenea, afecteaza materialul genetic al unei celule-radiatiile create in urma exploziei bombei atomice in Japonia, in 1945, cauzeaza multe forme de cancer, unele declansandu-se abia dupa 10-20 de ani de la expunerea la acestea.

Nessun commento: