mercoledì 15 agosto 2007

Cafeaua, nectarul zeilor


"Cafeaua trebuie sa fie neagra ca noaptea, tare ca moartea dar dulce ca iubirea", spune un vechi proverb turcesc, dar multi dintre noi nu stiu ca acest "nectar", pe langa proprietatile de inviorare a organismului, stimuleaza serotonina (hormonul fericirii).
Cafeaua turceasca, expresso, frape sau capuccino, fie si o cafeluta la filtru, toate sunt irezistibile. Daca mai e vorba si de o cafea buna, aromata, e din ce in ce mai greu sa te abtii. Pe langa gustul si mirosul imbietoare, cafeaua este pentru multi un adevarat ritual - de la preparare pana la cum, cand si unde o servesti. In zilele toride un cafe frape pe o terasa retrasa poate fi tot ce iti doresti, iar dimineata, cand de abia deschizi ochii, o cafea proaspata este exact ceea ce ai nevoie ca sa te hotarasti sa te dai jos din pat. Cu prietenii stai de vorba la o cafea si tot asa, daca te gandesti cu atentie la momentele unei zile, ele sunt marcate intr-un fel de bautura miraculoasa, care iti face in permanenta cu ochiul din cana preferata.
Dincolo de placerea cafelei cu tot ceea ce inseamna asta, exista si o latura mai putin placuta. E bine sa fii constienta de ea si astfel cafeaua sa ramana o placere si nu unul dintre viciile care iti afecteaza organismul.

Nessun commento: